Меню

Погода в Андріївці
Мармузовичі (Андріївка) 

Благодійний фонд
Благодійний фонд «Авангард» – фонд підтримки і розвитку громади села Андріївка. Це неприбуткова організація, яка тісно співпрацює з місцевою сільською радою і діяльність якої спрямована на реалізацію проектів у сфері охорони здоров'я андріївчан, шкільної освіти і дошкільного виховання, культурно-оздоровчого та духовного розвитку андріївської громади. Голова правління фондом – Іванців Надія Семенівна, вихователь ДНЗ «Барвінок». Фонд проводить свою діяльність відповідно до Програми, що складена згідно зі Статутом і функціонує виключно з благодійних внесків на рахунок фонду. Контактні дані: bf_avangard@meta.ua

Читати далі >>


КАЛЕНДАР СВЯТ
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Листопад » 6 » Степан Івахів: "Хочу, щоб моє село розвивалося..."
17:32
Степан Івахів: "Хочу, щоб моє село розвивалося..."

Степан Івахів: "Хочу, щоб моє село розвивалося..." 

Село Андріївка — мала батьківщина одного із топових українських бізнесменів, співвласника групи компаній "Континіум", народного депутата України Степана Івахіва. Звідси родом його дитинство. Тут він топтав стежину до школи, де вчителювала мама і засвоював свої перші життєві уроки. Зрештою, це та земля, яка не лише першою навчає, а й першою ж спитає...
 

"Раніше у нашій Андріївці всі тільки на церкву й заглядалися: як в’їжджають у центр села, то голову наліво повертали. А тепер – то направо, то наліво... - розказують про село місцеві."
 


Наліво — столітня церква святителя Миколая. Добротна. З довершеними формами як всередині, так і зовні. На відновлення храму чималу пожертву зробив Степан Івахів.
 

Направо — школа, яка колись була хатинкою. З часом її добудували. А не так давно і зовсім оновили: за кошти мецената утеплили фасад, частково замінили вікна на сучасні, енергозберігаючі. Облаштували бруківкою шкільне подвір’я, змонтували огорожу...
 

"А довершив сучасну інфраструктуру нашої школи ось цей спортивний комплекс, - директор НВК “Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів” Павло Теодоровський показує на футбольне поле зі штучним покриттям, біговими доріжками та сектором для стрибків. Поруч - універсальний ігровий майданчик для гри в баскетбол та волейбол. - Загальна вартість об'єкта - близько 5-ти мільйонів гривень. Збудували його за кошти благодійного фонду Степана Івахіва “Патріоти Волині” - отакий щедрий подарунок школі від її колишнього випускника. А за дитинства Степана Петровича на цьому місці була дослідна ділянка, словом - шкільний город...”


Нині в андріївській школі навчається 208 учнів. І кількість дітей постійно збільшується.
"Школа в Андріївці має потужний педагогічний колектив і гарні традиції в навчально-виховному процесі, - характеризує освітній заклад керівниця відділу освіти Буської райдержадміністрації Галина Олійник. - Учні цієї школи постійно займають призові місця в обласних олімпіадах, а два роки тому на ЗНО одна з її випускниць отримала 200 балів з української мови. Тобто, досягнення справді високі. Не кажу вже про зовнішній вигляд школи в Андріївці, без перебільшення - однієї з кращих в районі. Те, що зробив для своєї альма-матер Степан Івахів інакше як меценатством не назвеш. А в українській традиції освіта, театри, культура завжди трималися на меценатах. Бо, скільки б грошей не давала держава, їх все одно не вистачає. Жителям Андріївки поталанило, що мають такого земляка. Степан Петрович завжди дотримується золотого правила: найкраща інвестиція — це інвестиція в дітей. І це не лише школи стосується, адже він допоміг відродити в рідному селі і дитсадок, який нині відвідують 65 діток. А коли є така підтримка, за долю села можна бути спокійним..."


Вчителем, класним керівником і вихователем майбутнього нардепа і мецената у школі була і його мама — Марія Іванівна. Понад 40 років вона відпрацювала тут вчителем математики. Можливо, саме тому проблеми сільської освіти настільки близькі Степану Івахіву в його депутатській роботі.
 

"Коли я тільки-но обирався народним депутатом на Волині, довелося відвідати дуже багато сіл, - згадував в одному з інтерв’ю Степан Петрович. - Я бачив села, які процвітають. Але були й такі, які називають безперспективними. Для себе я тоді зрозумів: якщо в селі є школа, садок, церква і медичний заклад — тоді воно має майбутнє! А я не хочу, щоб моє село вимирало. Тому роблю і робитиму все, щоб воно розвивалося..."

 

На черзі — капітальний ремонт школи в Андріївці.


Світлана Кухар сама колись навчалася в андріївській школі, а нині водить туди внучку. Каже: зовні школа - як молодиця, тільки старі коридори та класи вже погано приховують її поважний вік.
 

"І підлога, і двері - такі ж, як у мої шкільні роки. Класи маленькі, дітям тісно за партами. Там давно вже здалося зробити ремонт, - категорично стверджує жінка."


В грудні минулого року Андріївська сільська рада замовила проектно-кошторисну документацію для капітального ремонту приміщення сільської школи та проведення будівельної експертизи. Загальна вартість проекту — трохи більше 12 мільйонів 127 тисяч гривень.
 

"Кількість учнів в нашій школі щороку зростає, а будівля, зведена ще в 1964 році, всередині фактично не ремонтувалась, - розповів сільський голова Михайло Романів. - У нас навчаються і діти з навколишніх сіл. І ми хочемо, щоб школа в Андріївці була опорною в майбутній об’єднаній громаді - а до цього, рано чи пізно, ми прийдемо. Звичайно, як і будь-який ремонт, все впирається в кошти..."


Сільський голова не приховує: і в цій справі громада десь розраховувала на підтримку народного депутата Степана Івахіва. І не помилилася. Для реалізації проекту вдалося залучити кошти з Державного фонду регіонального розвитку, а співфінансувати капітальний ремонт школи взявся благодійний фонд Степана Івахіва “Патріоти Волині”.
 

"Проект розрахований на 2 роки, - пояснює начальник відділу освіти Буської районної державної адміністрації Галина Олійник. - Ми є розпорядниками коштів, які вже надійшли для реалізації проекту з Державного фонду регіонального розвитку. Йдеться про 5 мільйонів гривень. Крім того, 1,2 мільйона гривень на капітальний ремонт андріївської школи переказав і благодійний фонд “Патріоти Волині”. За це - велике дякую його засновнику, народному депутату України Степану Івахіву. Степана Петровича добре знають в нашому районі, бо він - один такий меценат і стільки власних коштів вкладає в дітей та їхню освіту. І я переконана, що такі інвестиції повернуться йому сторицею..."


За результатами тендерних процедур підрядником будівельних робіт з капітального ремонту андріївської школи буде ТОВ “Золочівагробуд”. У відділі освіти Буської РДА вже співпрацювали із золочівськими будівельниками, коли проводили капітальний ремонт дитячого будинку “Добре серце”.
 

"На будівельному ринку ми з 2010 року, - розповів заступник директора ТОВ “Золочівагробуд” Тарас Бекеша. - Маємо значний досвід робіт як на великих промислових об’єктах, так і в соціально-культурній сфері. Ми вже побували в Андріївці, бачили школу. Знаємо, що і як робити. Як тільки отримаємо дозвіл для початку будівельних робіт — одразу стаємо на об’єкт і починаємо працювати за календарним планом капітального ремонту школи."


Проект масштабний. Будівельники реконструюють системи водопостачання та каналізації, частково замінять перекриття, капітально відремонтують шкільні класи та коридори. У школі також переобладнають сходові марші та вентиляцію, замінять електрообладнання, розширять санвузли та облаштують пандуси. На сучасне змінять і “начиння” навчального закладу: закуплять сучасні стільці та парти, холодильники, плити та інше обладнання в шкільну їдальню, спецприладдя для кабінетів хімії та фізики. Задачу ускладнює й те, що капітальний ремонт школи треба суміщати з навчанням дітей. Однак, в Андріївці переконані: у них все вийде. І після ремонту їхня школа буде кращою в районі. Як за формою, так і за змістом.
 

Переглядів: 1091 | Додав: Andzhey | Рейтинг: 5.0/1




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Реклама
Тут може бути Ваша реклама

Друзі сайту
ФК "Сокіл" Андріївка

Час життя сайту

Наша кнопка


Copyright Jadro © 2024 Вхід